De vinger op de zere plek


OMT Leusden is een expertisepraktijk. De praktijk biedt diagnose en behandeling van klachten aan het menselijk lichaam die een oorsprong hebben in de botten, gewrichten, spieren en zenuwen. Niet alleen voor rug- en nekklachten, maar ook klachten aan ledematen en hoofd- kaakgebied. Hiervoor is de fysiotherapeutisch specialisatie Orthopedische Manuele Therapie (OMT) en Dryneedling in huis, vergezeld van een ruime medisch klinische ervaring.

Na de anamnese en een grondig lichamelijk onderzoek krijgt u een diagnose met een heldere uitleg, waarna er indien mogelijk, een specifiek behandelplan opgesteld wordt. OMT Leusden onderscheidt zich van andere manuele therapieën. Onder andere door een aantoonbaar behandelgemiddelde van 3 tot 4 behandelingen, waarna u geheel klachtenvrij bent of ten minste 60 procent verbetering geniet. Indien dit niet het geval is beschikt OMT over een nauw netwerk met medisch specialisten in de regio om alsnog helderheid in de diagnose te creëren en wellicht tot een bevredigend behandelresultaat te komen. Dit natuurlijk altijd in overleg met uw huisarts. Zo weet u altijd waar u aan toe bent.

 

Lichamelijk onderzoek

De behandelingen worden tijdens de eerste zitting vooraf gegaan door een uitgebreid en grondig lichamelijk onderzoek. Tijdens dit onderzoek zal met specifieke technieken en vaardigheden een inventarisatie maken van de kwaliteit en kwantiteit van bewegen van de gewrichten van wervelkolom en ledematen.

De spieren worden beoordeeld op hun spanning, lengte, kracht en coördinatie. Tevens wordt de beweeglijkheid van het zenuwstelsel in kaart gebracht. Na het onderzoek wordt met u de diagnose en het eventuele behandelvoorstel besproken. Daarnaast onderscheidt OMT zich door zijn kennis van aanvullende medische onderzoeks- en behandelvormen. Om tot een optimale diagnose en behandeling te komen kunnen wij overleggen met uw huisarts en / of met medische specialisten binnen het ziekenhuis, om zo gezamenlijk te besluiten tot het maken van bijvoorbeeld röntgenfoto’s, MRI of andere aanvullende beeldvormende onderzoeken.

 

Behandeling

Wanneer uit het lichamelijk onderzoek blijkt dat er een indicatie is   voor verdere behandeling, volgt afhankelijk van de tijd of op de eerstvolgende zitting de behandeling. OMT beschikt over een uitgebreid arsenaal aan doelgerichte therapievormen om zo de gevonden stoornissen in gewrichten, spieren en zenuwen te herstellen. Een voorbeeld daarvan is de manipulatie. Dit is een gecontroleerde beweging van een gewricht, met een hoge snelheid en over een kleine afstand wat men in de volksmond ook wel “kraken” noemt. Deze techniek leidt vaak tot een directe verbetering van de functie van een gewricht, spier of zenuw en afname van de klachten. Om de manipulatie in te leiden of te waarborgen gebruikt OMT over de specialisatie Dryneedling. Dit is een behandelvorm die aangrijpt op knopen in de spieren, ook wel "Triggerpoints" genoemd. Onder het kopje Dryneedling leest u hier meer over.